V penzijo pri 67 letih

Nemčija je nasle­dnja v vrsti držav, ki so že dvi­gnile polno upo­ko­ji­tveno sta­rost na 67 let. Uveljavljena bo posto­poma od leta 2011 dalje tako, da se bo vsako nasle­dnje leto upo­ko­ji­tvena sta­rost podalj­šala za en mesec, od 2024 dalje pa za dva meseca. Tako bo leta 2029 dokončno dose­gla 67 let. To pomeni, da bo polna sta­rost 67 veljala za vsa­ko­gar, roje­nega 1964 ali kasneje. Kdor bo želel v pen­zijo pred to sta­ro­stjo, bo dobi­val nižjo pokojnino.

Naša demo­graf­ska situ­a­cija je od nem­ške prej slabša, kot boljša. Ampak, ker gre za izje­mno nepo­pu­la­ren ukrep, bodo naši z njim ver­je­tno odla­šali, koli­kor se bo dalo.

Vprašanje:

Ugibajmo, kateri letniki bodo pri nas padli v delo do 67. leta? 1965 in mlajši? 1970 in mlajši? 1975 in mlajši?

Mimogrede, v Nemčiji velja nova polna upo­ko­ji­tvena sta­rost za oba spola enako, pri nas so pogoji za žen­ske zaen­krat še milejši.

Ta članek je bil objavljen v kategoriji pokojnina.

Komentiraj

Tvoj email ne bo nikoli objavljen ali predan naprej. Nujna polja so označena z *

*
*

Lahko uporabiš te HTML značke in lastnosti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Na tej strani uporabljamo piškotke! Z uporabo te spletne strani se strinjate s pogoji uporabe piškotov na vašem računalniku! Podrobnosti preverite tukaj . x