Leto pozneje — padanje se ni ustavilo

Po enem letu od dokaj odmev­nega pri­spevka o poku nepre­mič­nin­skega balona poglejmo, kje smo zdaj, v tre­tjem letu od dose­že­nega vrha. Medijsko naj­bolj raz­vpite novo­gra­dnje se ponu­jajo ceneje kot lani, brez veli­kega uspeha. Nepremičninarji kljub temu radi zava­jajo s podatki o domnevno uspe­šno pote­ka­joči pro­daji, kot je lepo v svo­jem blogu raz­kril Tadej Kotnik.

Najbolj izpo­sta­vljeni grad­binci sto­jijo takole:

 1. že v ste­čaju: Gradis Celje d.d., Vegrad d.d., Stavbar Gradnje d.o.o., SGP Zasavje Invest d.o.o.
 2. že raz­gla­šena insol­ven­tnost: SCT d.d., MTB d.o.o., SGP Nova d.o.o., ( + manjši, kot so GP Gradmont d.o.o. , GP Drimkol d.o.o. itd.)
 3. blo­ki­rani tran­sak­cij­ski računi: GPG d.d.

Dokončane in nedo­kon­čane novo­gra­dnje iz ste­čaj­nih mas še niso pri­šla na trg, prvi pri­mer bodo ver­je­tno nepro­dane zaloge v Celovških dvo­rih. Precej oči­tno je, da si grad­binci pri državi ne bodo uspeli izpo­slo­vati reše­val­nega načrta z dav­ko­pla­če­val­skim denar­jem, in da se bodo stvari morale raz­či­stiti po naravni poti, tako kot se dogaja tudi v dru­gih gospo­dar­skih sek­tor­jih. Verjetno pa bodo težave akter­jev zaradi odla­ša­nja večje, kot bi bile, če bi se z resnič­no­stjo soo­čili prej.

Torej, ali bo za tiste, ki kupu­jete sta­no­va­nje, leto 2011 leto ugo­dnih naku­pov zaradi spu­šče­nih cen? Zaenkrat se mi zdi, da še ne, in da se bo vztra­ja­nje v pat pozi­ciji pre­te­žno še nada­lje­valo, vsaj dokler obre­stne mere vztra­jajo na zgo­do­vin­sko niz­kih ravneh.

Ta članek je bil objavljen v kategoriji nepremičnine.

2 Komentarji

 1. Ljudina
  Objavljen na 3. marec 2011 ob 11:05 | stalna povezava

  Hvala za info. Samo upam, da ne bo naš borat začel odku­po­vat sta­no­vanj. V imenu pomoči grad­bin­cem. Vse za ubogi SCI in za visoke cene sta­no­vanj. tako pravi naša vlada socialsterkov.

  SALVE

 2. Objavljen na 17. marec 2011 ob 13:21 | stalna povezava

  Dopolnilo: v dveh tednih od objave se je še poslab­šalo; v ste­čaj gre­sta še MTB in GPG.

Komentiraj

Tvoj email ne bo nikoli objavljen ali predan naprej. Nujna polja so označena z *

*
*

Lahko uporabiš te HTML značke in lastnosti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Na tej strani uporabljamo piškotke! Z uporabo te spletne strani se strinjate s pogoji uporabe piškotov na vašem računalniku! Podrobnosti preverite tukaj . x