Pogoji za upokojitev v letu 2015

V letu 2015 se bodo neka­teri upo­ko­ji­tveni pogoji zao­strili, ker smo še vedno v pre­ho­dnem obdo­bju, kot ga je opre­de­lil zakon ZPIZ-2. Vseeno imamo glede na neka­tere bli­žnje države ugo­dne upo­ko­ji­tvene pogoje (npr. Nemčija zah­teva za polno upo­ko­ji­tev pri 63 letih kar 45 let delovne dobe). Prejšnji mesec je bilo vseh sta­ro­stnih upo­ko­jen­cev v Sloveniji nekaj več kot 428 tisoč (kar je 13 tisoč več kot lani). Upokojitveni pogoji so zbrani v nasle­dnji tabeli.

Pogoj v letu 2015
Moški (ZPIZ-2)
Žen­ske (ZPIZ-2)
sta­rost
pokoj­nin­ska doba
59 let 58 in 8 mesecev
40 39 let
sta­rost
pokoj­nin­ska doba
64 in 6 mesecev 62 in 6 mesecev
20 20
sta­rost
pokoj­nin­ska doba
65 64 in 6 mesecev
15 15

Le še do 1.1.2016 bo možen cenejši dokup štu­dija (po 408. členu).

Ta članek je bil objavljen v kategoriji pokojnina z značko .

En Komentar

 1. janko
  Objavljen na 2. januar 2016 ob 10:56 | stalna povezava

  Vseeno imamo glede na neka­tere bli­žnje države ugo­dne upo­ko­ji­tvene pogoje (npr. Nemčija zah­teva za polno upo­ko­ji­tev pri 63 letih kar 45 let delovne dobe).

  K O M E N T A R
  V Nemčiji se tudi izo­brazba šteje v delovno dobo, se pravi po kon­čani osnovni šoli, se uči za dolo­čen poklic in samo 1 dan gre v šolo pre­o­stale dni v tednu gre delat,in jim se to vse sku­paj šteje v delovno dobo, zato imajo rela­tivno mladi že dovolj delovne dobe in so že v pokoju.
  In kar naprej spo­redbe z Nemci, v Nemčiji je dovolj dela za stare in mlade pa še zme­raj uva­žajo delovno silo. Nemški zakoni se ne bi smeli kopi­rati in ne morejo veljati v Sloveniji. Pri nam ni dela za mlade starci se pa vle­čejo po služ­bah brez 100% učinka pri delu, bol­ni­ške. V Sloveniji bi tre­balo skraj­šati pokoj­nin­sko dobo na 60 let, ne pa podalj­še­vati, in dati pri­lo­žnost mla­dini. Boga mla­dina v taki državi.

Komentiraj

Tvoj email ne bo nikoli objavljen ali predan naprej. Nujna polja so označena z *

*
*

Lahko uporabiš te HTML značke in lastnosti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Na tej strani uporabljamo piškotke! Z uporabo te spletne strani se strinjate s pogoji uporabe piškotov na vašem računalniku! Podrobnosti preverite tukaj . x